ROTTERDAM
follow us at LinkedIn
follow us at Twitter
follow us at Facebook
 

Gaan voor je Stad

Vrijdag 24 november '06 was een dag van echte ontmoeting voor de mensen die zich hadden aangemeld voor de Dag van de Dialoog, in het Maritiem Museum aan de Leuvenhaven.

 

Frank Rote brengt verslag uit:

 

Als jouw droom voor Rotterdam uitkomt, wat moet er dan gebeuren?
..Rotterdam: officieel erkende vrijstad vóór goed burgerschap en tégen discriminatie...

 

Een veelkleurig gezelschap van zo'n 25 man/vrouw sterk, Rotterdammers in hart en nieren én mensen die willen gáán voor de stad, verzamelde zich voor een Dialoog aan 2 tafels in het Maritiem Museum aan de Leuvenhaven. Vrijdag 24 november '06 was een dag van echte ontmoeting voor de mensen die zich hadden aangemeld voor de Dag van de Dialoog. Voor hen die vanuit rijk geschakeerde achtergrond en ervaring betrokkenheid voelen bij de toekomst van Rotterdam. Maar bij uitwisseling alléén bleef het niet: een impressie van 'een van de tafels'.

 

"Gáán voor de stad!", het gespreksthema van dit jaar, betekent allereerst ruimte geven voor elkaar, trots zijn op je stad waarin je woont, leeft, werkt. Een stad waarin je niet alleen voor jezelf leeft, maar die je ook kansen geeft die je moet grijpen. Ruimte om jezelf te kunnen zijn, om te profiteren van de vele voorzieningen die de stad beschikbaar heeft, om te leven in een van de meest vooruitstrevende steden van Europa. Dat mag best wel eens gezegd zijn.
Die ruimte moet ieder voor zich vullen met bewustwording van je kansen. Een oproep om jezelf écht te kennen dus. Ruimte ook om anderen hun eerlijke mening te gunnen en niet gelijk te veroordelen. Er mag best een tandje worden bijgezet aan de bezieling van Rotterdammers voor hun eigen stad!
Al gauw komt het geanimeerde gesprek op persoonlijke ervaringen. Daaruit de hartenkreet van een van origine Surinaamse Rotterdamse: "ik had Rotterdam nooit willen missen, al die openheid en gastvrijheid die ik heb ondervonden bij mijn komst in Rotterdam, uniek!"
De groep deelt tal van diepgaande ervaringen, die gemeenschappelijk hebben het geloof in je leven, in je werk, in het feit dat je het 'voor anderen doet', dat je er mág zijn en dat je leven en inzet 'ertoe doén'. De onuitgesproken kern van alle inbreng wordt dan al gauw:
zorg dat mensen hun talenten en inzet kunnen laten zien en maak dat de stad daarvan maximaal profiteert. In dit verband valt ook de term "lantaarnopsteker", een functie die velen voor hun maatschappelijke betrokkenheid en initiatief herkennen. Meer lantarens plaatsen dus!
Twee uur praten gaan snel voorbij, juist ook omdat het zo intensief is. We praktiseren immers wat we belijden: elkaar écht aan het woord laten, naar de 'letter' en naar de 'geest'.
De voorzitter roept ons op om weer op de grond te komen, en concreet te worden over toekomstdromen. Een concreet idee werd gelanceerd om Rotterdam een officiële erkenning te bezorgen als 'vrijstad' van samenleven-in-erkende-verscheidenheid. Daarvoor kan een referendum worden georganiseerd. Dit moet worden ondersteund met actief participatiebeleid per sector van de samenleving. Onderwijs en welzijn hebben daarbij een belangrijke taak.
Deze stad-status moet ook op individueel niveau blijken: het 'gekend-zijn' van iedere Rotterdammer wordt concreet met een 'praatpaal/contactadres' per iedere tien huishoudens.
Het nieuwe Collegeprogramma voor Rotterdam geeft goede aanzetten in deze richting, maar gaat niet ver genoeg. Verdergaand beleid is ook nodig gezien de uitslag van de Kamerverkiezingen. Die uitslagen worden, ook in Rotterdam, vooral gezien als oproep tot meer duidelijkheid, tot beter gehoord en meer gekénd worden. Een negatieve onderstroom van extremisme moeten we geen kans geven en wind uit de zeilen nemen door krachtig beleid voor openheid, contact en 'niet lullen maar poetsen': meedoen dus.
Een sterke oproep dus ook voor het doorgaan met georganiseerde dialoog én het gebruik van resultaten. Ondanks de lekkere krentenbollen gingen de deelnemers weg met honger, honger naar meer dialoog en naar meer werken aan Rotterdam.
Frank Rote.