5 redenen waarom dialogen houden goed is voor je

9 oktober 2019 0 Door admin

Heerlijk om artikelen te schrijven. Deze zal waarschijnlijk klinken als “Wij van WC eend, bevelen WC eend aan”. Maar ik doe het toch. Want dialoog is een hele fijne vorm om gesprekken te voeren over onderwerpen die prikkelend kunnen zijn.

Vandaag 5 redenen waarom het houden van dialogen goed is voor je.

1.       Je leert van de ervaringen van anderen

Door het uitwisselen van ervaringen maak je kennis met de leefwereld van een ander. Je kunt een mening hebben over gebeurtenissen. Tegelijkertijd kan iemand anders dezelfde gebeurtenis anders ervaren. Door de uitwisseling van de ervaringen over hetzelfde onderwerp merk je dat je een completer beeld ontwikkelt van wat er mogelijk is.

2.       Persoonlijke verhalen creĆ«ren een dialoog

De basis van een dialoog, is dat het persoonlijk is. Jij hebt iets ervaren over het onderwerp dat op dat moment besproken wordt. Het gaat hier dus ook niet om goed of fout. Het gaat erom, dat het jouw verhaal is wat jij deelt.

3.       Je leert iemand echt kennen, omdat je je oordeel uitstelt

Om iemand echt te leren kennen, is het handig om je oordeel zoveel mogelijk uit te stellen. Door de dialoogvorm stel je vragen, om nog beter met de ander in gesprek te raken. Je leert zo de argumenten achter de mening kennen en daarmee de ander beter te begrijpen.

4.       Mooie bijvangst: onverwachte ontmoetingen

Sinds 2001 zijn wij actief met het faciliteren, begeleiden en ondersteunen van dialoogtafels. En het mooiste wat wij terugkrijgen, is dat er onverwachte ontmoetingen ontstaan zijn. Een van de successen is dat er diverse persoonlijkheden aan tafel zitten, vanuit verschillende lagen van de samenleving om te praten over onderwerpen die een persoonlijk effect hebben.

5.       Je versterkt je luisterspier door aandachtig te luisteren

Een bekende quote: “Je hebt 2 oren en 1 mond. Luister 2x zoveel dan dat je praat.” Bij een dialoog is het essentieel dat je ECHT luistert naar elkaar. In veel gesprekken zijn mensen bezig met het antwoord te bedenken terwijl een ander praat. Het brein gaat dan alleen op zoek gaat naar specifieke informatie, die jij wil horen. Door aandachtig te luisteren, pik je elementen op, die je normaal niet zou horen.

Wil jij ook een dialoog organiseren? Wij ondersteunen je er graag bij! Op 5 november organiseren wij de Dag van de Dialoog. Kom gezellig langs om te ervaren hoe het werkt. Je kan je hier direct aanmelden.

Cor van Drieberge