Coronatijd – Hoe kunnen we toch meer samen doen

16 maart 2020 0 Door admin

Verkeerde moment om je dagelijkse boodschappen te doen…

Vrijdag stond ik in de supermarkt. Niet aan gedacht dat paniek zou ontstaan en er flink gehamsterd werd. Het was een drukte van jewelste. Iedereen was bezig met zichzelf. Karretjes en mandjes waren gevuld met zaken die je normaliter niet koopt. Karretjes die tegen mij aangereden werden. Ik heb daardoor nog een mooie wond op mijn scheenbeen. Dat terzijde.

Toen ik vroeg of er opgelet kan worden, gingen de gezichten omlaag. Helemaal in zichzelf gekeerd, bezig met “overleven”. Of zelfs geërgerd met de blik van: “Dan had je daar maar niet moeten staan jongeman!” Dit was een gemiste kans om elkaar te leren begrijpen, dacht ik bij mijzelf. Hoe kunnen wij meer tot elkaar komen in tijden, waarin ons overlevingsinstinct de baas lijkt te spelen?

 

 

Kans om dialoog met elkaar aan te gaan

Als je weet waarom de één heel ontspannen is in deze situatie en de ander volop in de stress zit, dan kun je elkaar helpen om het beste uit de hele situatie te halen. Door een goede dialoog, leer je van elkaar. In mijn geval, ben ik soms iets te relaxt en dat heb ik al regelmatig om mijn oren gekregen afgelopen dagen. Dit omdat ik zoek naar kansen.

Oproep: Organiseer online gesprekken/dialogen om verbonden te blijven

Nu veel evenementen, activiteiten en andere zaken gecanceld worden, kunnen wij juist het gesprek met elkaar weer eens aan gaan. Vroeger had je de chatrooms, waar je met onbekende mensen over gedeelde onderwerpen ging praten. Tegenwoordig is video erbij gekomen. Gratis programma’s als ZOOM, Skype of Facetime zijn hiervoor populair. Je kunt hiermee heel simpel mensen uitnodigen om deel te nemen aan een gesprek. Gebruik deze tools om het gesprek echt aan te gaan. Te leren van elkaar en te luisteren. Op die manier kan het gevoel van saamhorigheid weer groeien. Hoe meer wij elkaar kunnen helpen, hoe beter.

Hoe organiseer je zoiets dan en hoe begeleid je een gesprek?

Nodig eens 4 personen uit, waarmee jij een gesprek online wilt houden. Het beste is om een combinatie van beeld en geluid te hebben, zodat je elkaar niet alleen kunt horen, maar ook goed kunt zien. Bedenk een aantal vragen die je wilt bespreken bij het thema/onderwerp dat jij gekozen hebt. En ga daarna het gesprek aan, door de vragen één voor één met elkaar te bespreken.

Je kunt ook een onderwerp uit de huidige tijd kiezen: Coronavirus, kans of regelrechte ramp? De vragen die je volgens onze dialoogmethode hierbij kunt stellen, zijn:

1. Noem je naam en beschrijf jouw associaties met het Coronavirus.
2. Kun jij een persoonlijk verhaal delen, waarin jij direct met (de gevolgen van) het Coronavirus te maken hebt gehad? (Hierin deel je een eigen ervaring)
3. Hoe zou jij in je omgeving mensen er bewust van kunnen maken om met Coronavirus om te kunnen gaan? (Beschrijf een droom)
4. Welke stap kun jij vandaag/morgen zetten om wat je in punt 3 genoemd hebt vorm te kunnen geven?

Wie trekt de stoute schoenen aan?

Wie gaat er een online dialoog organiseren? Ik ben namelijk zeer geïnteresseerd om aan te sluiten en mee te denken. Net als de rest van het bestuur, zeker als het gaat om uitschrijven en bedenken van thema’s.

Cor van Drieberge – Bestuurslid