Voorstellen: Leeszaal Rotterdam West

16 oktober 2020 0 Door Ank Jansen

In 2020 werken we in de organisatie van de Dag van de Dialoog samen met verschillende partners in de Afrikaanderwijk, Katendrecht en het Oude Westen. Deze partners kennen de wijk en kennen de mensen. Graag stellen wij hen aan jullie voor!

Deze keer: Joke van der Zwaard van Leeszaal Rotterdam West.

Mijn naam is Joke van der Zwaard, ik ben een van de initiatiefnemers en regelaars van Leeszaal Rotterdam West. De Leeszaal is een bewonersinitiatief, bestaat nu bijna 8 jaar en wordt gerund door zo’n 100 vrijwilligers. In de Leeszaal kan je boeken halen en brengen, een krantje lezen, een cultureel evenement bijwonen en er zelf een organiseren. Je kunt er ook de Nederlandse taal leren en oefenen. De Leeszaal is ook een plek waar spontaan en georganiseerd gesprekken plaatsvinden over maatschappelijke kwesties. Zo was er vlak voor de coronacrisis een druk bezochte film- en discussieavond over prijsopdrijving door huizenbeleggers. Een kwestie die zowel huurders als kopers raakt.

Om je thuis te voelen in een wijk zijn er publieke plekken nodig waar je vanzelfsprekend mensen kan tegenkomen buiten je eigen bubbel en soort. Waar je door herhaalde vluchtige ontmoetingen ‘vertrouwde gezichten’ van elkaar kunt worden; en daardoor beter benaderbaar bent voor elkaar. Waar je door korte uitwisselingen, of door die af te luisteren, beelden van de onbekende ander kunt bijstellen. De Leeszaal is zo’n plek.

Eigenlijk is het in de Leeszaal dagelijks Dag van de Dialoog.

Toch vind ik het wel goed om een keer met ‘oude’ en ‘nieuwe’ bewoners van het Oude Westen bij elkaar te gaan zitten. Want er is ook pijn en frustratie. Aan beide kanten, weet ik uit mijn onderzoekspraktijk. Oude bewoners hebben niet alleen last van feit dat ze plaats moesten maken, maar ook van het politieke verhaal over het waarom: het politieke verhaal over de ‘zwakke’ en ‘sterke’ schouders. Nieuwe bewoners hebben in zekere zin ook last van die labels. Ben ik hier wel welkom? Hoe wordt er naar mij gekeken?

Ik heb nog nooit zo’n officiële Dag van de Dialoog meegemaakt. Ik ben benieuwd wat er uit zo’n gesprek komt. Ik hoop dat er geregeld gelachen wordt, want humor is volgens mij belangrijke smeerolie in de onderlinge communicatie en sociale verhoudingen.

 

 

 

Lees verder over de Leeszaal Rotterdam West op hun website.