Nog nooit naar een dialoog geweest? “Doen!”, zegt Doris

9 december 2021 Uit Door admin

Waarom zou je meedoen met een dialoog, is dat niet spannend en wat heb je er eigenlijk aan? Komende tijd interviewen we een aantal deelnemers die voor het eerst meededen met de Dag van de Dialoog. Hoe kijken zij terug op hun eerste ervaring met dialoog? Als eerste spreken we Doris, die meedeed in Bergpolder.

Wie ben je en hoe kwam je erbij om mee te doen aan de dialoog Sprong in het diepe?

Ik heet Doris en ik werd door de organisator bij Stichting Corridor gevraagd om mee te doen aan de dialoog. Ik was er niet zeker van of ik dat wilde, omdat er veel onbekenden zijn. Uiteindelijk vond ik het toch belangrijk om het te proberen en mensen te leren kennen. Ernaartoe gaan was voor mij al de grootste sprong in het diepe.

Hoe kijk jij terug op de dialoog Sprong in het Diepe?

Bij binnenkomst voelde het meteen goed. Ik werd persoonlijk ontvangen en voelde de spanning daardoor langzaam wegzakken. Tijdens de dialoog lagen er placemats op tafel met herinneringen aan hoe je een dialoog voert en er werd uitgelegd dat de dialoog in vier rondes is verdeeld (kennismaken, ervaring delen, dromen en doen). Die waren herkenbaar. Tijdens de dialoog heb ik veel op het placemat gekeken om te kijken of ik me aan de regels hield. Dat was helemaal niet moeilijk! Er werd ook uitgelegd dat het niet de bedoeling was om in discussie te gaan, maar dat iedereen over zichzelf vertelt en diens eigen ervaringen. Hierdoor heb ik de dialoog als heel ontspannen ervaren.

Heb je iets meegenomen uit deze dialoog?

Toch weer het placemat. Bijvoorbeeld dat je naar elkaar moet kijken als je met elkaar praat. Videobellen zoals we dat nu in het interview doen, maakt dat lastig omdat ik jou nu niet zo makkelijk aan kan kijken met verschil tussen het beeld en de camera. Ook de regel ‘erken meerdere waarheden’ vind ik een hele goede. Dat je niet meteen iets aanneemt of je afsluit van andere mogelijkheden of opvattingen. Daarbij is ook het elkaar uit laten spreken iets dat ik nog meer mag doen. Soms denk je al te weten wat iemand gaat zeggen, maar dan mis je de echte woorden van die persoon met het risico dat die persoon misschien iets heel anders wilde zeggen. Ik ben weleens geneigd iemands woorden af te snijden, omdat het niet altijd duidelijk is wanneer iemand klaar is met praten, maar als iemand dat bij mij doet word ik ge├»rriteerd. Ik ben me daar dus bewuster van geworden.

Zou je een volgende keer weer mee willen doen aan een dialoog?

Ja, natuurlijk! Wel over een ander onderwerp. Al vertel je bij hetzelfde onderwerp zelf misschien dezelfde dingen opnieuw, maar je draagt wel bij aan de ervaring van iemand anders.

Zijn er thema’s die je graag terug ziet bij een volgende dialoog?

Ik zou weleens verder willen praten over elkaar onderbreken in gesprek.

Tot slot, wil je anderen nog iets meegeven over de dialoog?

Ben je nog nooit geweest? Doe het! Het is niet zo spannend als je misschien denkt. Het is informatief en je leert wat van elkaar. En, er was lekker eten!