Peter: verschillende generaties en culturen in dialoog

18 januari 2022 Uit Door admin

Waarom zou je meedoen met een dialoog, is dat niet spannend en wat heb je er eigenlijk aan? Komende tijd interviewen we een aantal deelnemers die voor het eerst meededen met de Dag van de Dialoog. Hoe kijken zij terug op hun eerste ervaring met dialoog? Deze keer spreken we Peter, die meedeed aan de Dag van de Dialoog 2021 bij Centrum de Middenweg.

Wie ben je en hoe kwam je erbij om mee te doen aan de dialoog Een sprong in het diepe?

Volgens mij zag ik een aankondiging per mail, omdat ik een paar jaar geleden ook weleens mee heb gedaan.

Het leek mij leuk om mee te doen, omdat het een leuke manier is om contact te maken. Ik heb een bepaalde nieuwsgierigheid naar hoe mensen denken en wat ze doen. In het dagelijks leven heb je niet zo snel een diepgaander gesprek. In georganiseerde vorm met een dialoogbegeleider gaat dat misschien toch beter. Ik keek verder vooral naar het tijdstip waarop ik kon, daardoor kwam ik bij de Centrum de Middenweg terecht.

Was er iets in het thema dat je aansprak?

Niet direct. Ik ben niet iemand die zo snel in het diepe springt, maar eerder iemand die dat vermijd. In die zin is het ook wel een interessant thema.

Hoe werkt dat in de dialoog als je je niet direct herkent in het thema?

Dat was niet zo lastig. Ik heb alsnog een persoonlijke ervaring kunnen delen die zijdelings wel te maken had met het thema Een sprong in het diepe. Ik heb ook niet het gevoel gehad dat je perse zo nauw bij het thema aan moest sluiten, het is eerder een inspiratie om het gesprek op gang te helpen. Als het dan ergens anders over gaat, is dat ook welkom.

Hoe kijk jij terug op de dialoog Een sprong in het Diepe?

Ik vond het bijzonder. Ik kende er verder niemand, al verschilt dat per deelnemer, want sommigen kenden elkaar wel. Voor mij was het een groep vreemden waarmee je praat over persoonlijke dingen en dat geeft al snel een band. Na een paar uur heb je bijna een soort familiegevoel.

Wat heb je meegenomen uit deze dialoog?

Het was voor mij een soort oefening om een verhaal te vertellen wat ik graag kwijt wilde, iets wat mij de laatste tijd erg bezighoudt. Ik had dat niet zo van te voren besloten, maar tijdens de dialoog kwam het er zo uit. Ik had wel het gevoel dat ik misschien dingen zou zeggen die moeilijk konden liggen in een groep mensen met een verschillende achtergrond. Dat bleek helemaal niet. Er werd open en zonder oordelen op mijn verhaal gereageerd. Dat was prettig. Na de dialoog kon ik makkelijker omgaan met het bespreken van mijn verhaal.

Je hebt al eens eerder meegedaan aan een dialoog. Wat sprak jou aan om weer eens mee te doen?

De vorige keer is misschien al wel vijf jaar geleden in een buurtcentrum. Ik heb me vooral laten leiden door de aankondiging. Ik vond het vooral interessant dat mensen van verschillende generaties en culturen met elkaar praten. Dat gebeurt in de praktijk niet zo makkelijk, omdat je snel met dezelfde groep mensen bij elkaar kruipt.

Zou je een volgende keer weer mee willen doen aan een dialoog?

Ja, die kans is groot. Ook wel om die reden, dat je soms over straat loopt en je afvraagt wat al die mensen doen, waar ze naartoe gaan en waar ze aan denken. Ik zou daarom ook willen voorstellen om ook op andere manieren dialoog te organiseren, zodat mensen ook spontaner in een gesprek kunnen duiken. [noot van de redactie: met idee├źn of wensen voor dialoog kan elke Rotterdammer mailen naar info@dagvandedialoog.nl]

Welke thema’s zie je dan graag terugkomen?

Daar moet ik even over nadenken, maar wat mij vooral interesseert is welke perspectieven mensen hebben over het leven. Ik denk er zelf vaak over na welke keuzes ik maak om mijn leven in te vullen.

Wat zou jij nog mee willen geven aan iemand die nog nooit een dialoog heeft meegedaan?

Het is interessant om als het ware een kijkje te nemen in het leven van iemand anders: te horen waar zo iemand mee bezig is en jezelf daar een beetje aan te spiegelen. Je gaat de dingen misschien van een andere kant bekijken of meer relativeren.