Wat je kan verwachten bij een dialoog

14 oktober 2021 Uit Door Ank Jansen

Veel mensen die nog nooit een dialoog hebben meegemaakt, weten niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Twee uur lang praten met mensen die je niet kent?!? Waar moet je het dan over hebben? En wat doe je dan? Vandaar: wat kan je verwachten bij een dialoog?

  1. Een relaxte en rustige omgeving. Bij de meeste dialogen zit je rustig met elkaar aan tafel, met een hapje en een drankje. Goede start toch?
  2. Andere Rotterdammers. De meeste andere deelnemers komen uit Rotterdam of omgeving. Misschien ben je met iemand samen gekomen en ken je al iemand. Maar de andere Rotterdammers ken je nog niet. Ga er maar vanuit dat ze allemaal zo open en nieuwsgierig naar andere mensen zijn als jij, anders zaten ze daar niet! Deelnemen aan een dialoog is dus een leuke manier om je netwerk in Rotterdam uit te breiden.
  3. Nieuwe inzichten. Doordat je de verhalen van anderen hoort, leer je over het leven in Rotterdam. Misschien krijg je ook wel inzichten over je eigen leven. Heb ik zelf al regelmatig meegemaakt. Hoe meer perspectieven, hoe interessanter een dialoog. Laat dus vooral ook jouw perspectief zien en heb respect voor die van anderen.
  4. Rust. Het stond al bij punt 1, maar gewoon naar een dialoog gaan en even niets moeten is HEERLIJK! Dus laat net als ik ook je to-dootjes thuis, zet je telefoon uit, leun achterover en luister.
  5. Geen mening hoeven hebben. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb zo vaak het gevoel dat ik een mening ergens over MOET hebben. En dat heb ik nou eenmaal niet. Tenminste, geen zwart-wit mening. Bij een dialoog heb ik nooit het gevoel dat ik mijn mening moet geven en is er geen gevecht over wie gelijk heeft.

Tot slot, bekijk deze video en deze video (nog in oude huisstijl) over hoe anderen hun eerste dialooggesprek ervaren hebben.

En ja, dan duurt het inderdaad 2 uur. Maar dat is toch de moeite waard?

Ik hoop je te ontmoeten bij één van onze dialoogtafels!