Voorstellen: Wijkpastoraat Oude Westen
In 2020 werken we in de organisatie van de Dag van de Dialoog samen met verschillende partners in de Afrikaanderwijk, Katendrecht en het Oude Westen. Deze partners kennen de wijk en kennen de mensen. Graag stellen wij hen aan jullie voor!
Deze keer: Katinka Broos van wijkpastoraat Oude Westen.
Wie ben je, voor welke organisatie werk je en kun je iets over (de werkzaamheden) van die organisatie vertellen?
Ik ben Katinka Broos en ik werk voor het wijkpastoraat in het Oude Westen. Voluit zijn we Stichting Wijkpastoraat Rotterdam West. We hebben ook een locatie in het Nieuwe Westen.
In het Oude Westen werken we vanuit een pandje in de Sint-Mariastraat. Vroeger was dat een kroeg: De Unionbar. Wij noemen het nog steeds de Union.
Welke rol heeft het wijkpastoraat in het Oude Westen?
Het Oude Westenpastoraat zit al sinds de jaren ’70 in de wijk. Als je onze voorganger De Jeugdhaven meerekent zelfs als sinds de oorlog. Het belangrijkste doel van het Wijkpastoraat is de sociale samenhang in de wijk vergroten. Dat is een breed doel, daarbinnen richten wij ons vooral op de mensen die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen en aan het kortste eind trekken. We willen hen ondersteunen om (weer) een eigen plek in te nemen, op de manier zoals zij dat graag willen.
Waardoor/hoe is het wijkpastoraat betrokken geraakt bij de Dag van de Dialoog?
Een aantal jaren geleden hadden we altijd een tafel bij het wijkpastoraat. Nu zijn we gevraagd weer mee te doen door Henk Oosterling [ambassadeur van de Stichting in Dialoog].
Waarom is de Dag van de Dialoog voor jullie belangrijk?
Het thema is voor ons belangrijk. Het is leuk om met partnerorganisaties samen te werken. We ontmoeten weer nieuwe buurtbewoners. Het is altijd mooi om een goed gesprek te voeren over thema’s die we belangrijk vinden voor de wijk.
Waarom is het thema ’thuis in je wijk’ voor het wijkpastoraat relevant?
Wij willen graag dat mensen zich thuis voelen. Maar vooral ook dat iedereen de kans krijgt om zich uit te spreken wat dat voor haar/hem betekent – ’thuisvoelen’, wat en wie is daar voor nodig.
Wat wens je de deelnemers toe?
Dat ze ontdekken met hoeveel leuke mensen ze in de wijk wonen. Dat ze ontdekken dat hun mening ertoe doet, dat anderen naar hen luisteren. En het zou helemaal mooi zijn als we ideeën opdoen om samen onze wijk mooier te maken, zodat nog meer mensen zich thuis voelen.
Lees meer over het wijkpastoraat op hun website.